Gezichtsbeharing scheren

Wie geen driedagenbaardje heeft maar voor de gladste wangen gaat, kan zich op verschillende manieren scheren, bijvoorbeeld met een elektrisch scheerapparaat (droog scheren) een scheermes met meerdere mesjes (safety razor of krabbertje) of met een barbiersmes (nat scheren). Je kunt ook kiezen voor het scheren met de shavette. Een shavette heeft het uiterlijk van een open scheermes maar heeft verwisselbare mesjes. Het is een recht scheermes en de scherpe, enkele rand zorgt voor maximaal contact met je huid. Het resultaat is net alsof je bij de barbier onder handen bent genomen. Met deze manier van scheren is er minder kans op huidirritatie én het ook nog eens goedkoop. Andere benamingen voor de shavette, eigenlijk een merknaam, is barbiersmes, straight edge razor of kappers scheermes.

Behalve je baard scheren, kun je met dit type scheermes ook je snor, kapsel of baard aflijnen.

 

Veilig scheren met een barbiersmes

Scheren met een barbiersmes is de beste, maar ook de moeilijkste manier van scheren. Oefening baart echter kunst. Neem vooral de volgende tips ter harte.

Was allereerst je gezicht, bijvoorbeeld met een goede facescrub. Gebruik nooit teveel scheerschuim ineens. Laat de scheerschuim eventjes een paar minuutjes inwerken en begin dan pas met scheren.

Gebruik het barbiersmes alleen om mee te scheren. Spoel het mes zowel voor, tijdens en na gebruik goed af.

Het mes is scherp! Voel daarom nooit met je vingers of het mes nog wel scherp is.

Laat je tijdens je scheerbeurt niet afleiden en loop al helemaal niet met een opengeklapt kappers scheermes rond.

Klap na gebruik het mes rustig dicht.